Post Corona adviezen

Post corona adviezen voor het nieuwe kabinet

Het corona tijdperk blijft maar duren. De ‘daadkracht’ van de regering heeft helaas tot nu toe niet geholpen om dit te verkorten. Het kabinet heeft in de afgelopen crisis maanden verschillende grote missers gemaakt die een behoorlijk effect op het welbevinden van de samenleving zouden kunnen hebben. Denk aan het bron- en contactonderzoek, dat zogenaamd een pijler was van onze strategie om een pandemie buiten de deur te houden maar zodra het nodig was opzichtig faalde. Een ander niet zo fraai voorbeeld is de organisatie van de vaccinatie, waarbij eerst een soort wildwest ontstond over wie het eerst een prikje mocht, en het vervolgens vele maanden lijkt te duren voordat iedereen aan de beurt is. De ‘normalisering’ van 2021 is hiermee nog steeds ver weg.

Ik weet niet of deze missers voortkomen uit een gebrek aan pro-activiteit of organisatievermogen danwel gewoon het gevolg zijn van incompetentie. Wat ik wel weet is dat we ons als samenleving soortgelijke missers niet nog eens kunnen veroorloven als we in het post corona tijdperk de economie weer willen opbouwen.

Opbouwen is nodig voor grote delen van onze economie. Door alle steunmaatregelen zijn veel ondernemers op de been gebleven maar zij hebben desondanks forse verliezen geleden. Sommigen hebben zelfs hun onderneming en reserves verloren. Vele werknemers hebben hun baan verloren. ZZP-ers verloren hun opdrachten. Studenten hebben geen stage kunnen doen bij bedrijven en zijn hun bijbaan verloren. De werkelijke economische schade van alle maatregelen om de ziekenhuiszorg in de benen te houden zal pas na veel onderzoek duidelijk worden, maar het zal aanzienlijk zijn.

Ondernemers staan te trappelen om weer klanten te bedienen. Gelukkig hebben consumenten voldoende middelen gespaard om de producten en diensten weer af te nemen. Dat lijkt een prachtige combinatie om de economische groei aan te jagen. Ondernemers zullen dan weer mensen in dienst nemen, opdrachten verstrekken aan ZZP-ers, investeren etc. Het economische vliegwiel gaat weer draaien. Dit is ook hard nodig om onze welvaart te behouden.

Om ondernemers in deze opbouwjaren een echt duwtje in de rug te geven is van belang dat zij hun verliezen snel kunnen goedmaken en weer fatsoenlijke buffers kunnen opbouwen. Ik wil in dat verband het nieuwe kabinet graag voorstellen om de belastingdruk voor ondernemers in de komende opbouwjaren (dat gaat zeker een paar jaren duren) flink te verlagen zodat er een grotere nettowinst voor de ondernemers overblijft.

Gelukkig heeft het kabinet een aantal eenvoudige knoppen waaraan ze kan draaien om dit te bereiken. Voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen kan simpelweg een aantal jaren de zelfstandigenaftrek worden verhoogd. Voor ondernemers die vennootschapsbelasting betalen kan op dezelfde simpele manier het tarief worden verlaagd.

Hopelijk heeft het kabinet geleerd van eerdere missers en volgt ze dit advies per ommegaande op. Moeilijk is het niet, het past in het kader van de economische corona maatregelen en iedereen zal van de opgeleefde economische activiteit profiteren. Eindelijk een wenkend perspectief!

Nog een laatste woord over de ondernemers die alles kwijt zijn geraakt of zelfs faillissement hebben moeten aanvragen door de gevolgen van het kabinetsbeleid. Het ondernemersrisico is door het kabinet wel zeer opgerekt. Wellicht was het beter geweest gewoon alle omzet die door het kabinetsbeleid was kwijtgeraakt te vergoeden. Dit krijgt nog wel een staartje denk ik.

Theo en Jos staan klaar om je te helpen

Liever even bellen? (Jos) 06 40 26 55 10 of (Theo) 06 40 26 33 57