Belastingaangifte

Het is weer tijd om hun belastingaangifte over het jaar 2020 in te dienen. Niet iedereen heeft daar evenveel zin in, en soms zijn uw financiën zo ingewikkeld dat het beter is om professionele hulp in te schakelen.

Klik op contact voor vrijblijvend advies over uw belastingaangifte.

Jos de Jong en Theo van Mal van DeJongVanMal vertellen over de meest relevante zaken bij de belastingaangifte van 2020.

‘Wat is eigenlijk het meest relevante als je nadenkt over de belastingaangifte?’

Jos de Jong: ‘Het belangrijkste is dat je in ieder geval altijd kijkt of het doen van aangifte je voordeel oplevert, zelfs al hoef je geen aangifte te doen. Zo krijgen bijvoorbeeld veel senioren een briefje waarin staat dat ze geen aangifte meer hoeven te doen, met vaak juichende reacties als gevolg. Maar je kunt je in die situatie behoorlijk in de vingers snijden, omdat je bij een modaal pensioen recht hebt op een ouderenkorting die makkelijk een paar honderd euro aan teruggaaf oplevert. Dat soort dingen moet je niet laten liggen.’

‘Welke zaken moet je nog meer goed bestuderen voordat je met je belastingaangifte aan de slag gaat?’

Theo van Mal: ‘Check altijd hoe je aftrekposten voor je eigen woning eruit zien, zeker als je in het afgelopen jaar iets met je hypotheek hebt gedaan, verbouwd hebt of verhuisd bent. Bedenk dat je die kunt verdelen als je met z’n tweeën bent zodat je de hoogste teruggaaf krijgt. Kijk ook altijd goed naar de zorgkosten die voor je eigen rekening komen. De aftrekmogelijkheden hiervan worden steeds verder beperkt maar zijn er nog wel.’

‘Zijn er nog hele nieuwe zaken die in de belastingaangifte voor het jaar 2020 aandacht vragen?’

Theo van Mal: ‘Zeker. Belangrijkste hiervan is de heffing over je spaargeld en andere bezittingen in box 3. Daar kun je als je met z’n tweeën bent bij iets grotere vermogens niet meer volstaan met alles laten belasten bij de één. Je zult moeten splitsen om het beste resultaat te krijgen. Dit zal voor een hoop mensen behoorlijk wennen worden.’

‘Belangrijke punten allemaal. Kunnen mensen ook bij jullie terecht?’

Jos de Jong: ‘Graag. Wij kunnen de belastingaangifte vertrouwd en kostenefficiënt verzorgen. De kosten voor één (particuliere) aangifte bedragen € 95,- voor twee fiscale partners geven we bij de tweede aangifte 50% korting. Bovendien bespreken wij bij die aangifte ook de huidige en toekomstige financiële situatie. Dit gesprek kan voor veel mensen een echte eye-opener zijn, en leidt vaak tot acties om die toekomstige situatie te optimaliseren.’

BELASTINGAANGIFTE EN CORONA MAATREGELEN

De corona pandemie heeft een grote impact op de financiën en financiële verplichtingen van vele mensen. De overheid is grootschalig bijgesprongen en ook de belastingdienst heeft maatregelen aangekondigd die, al dan niet tijdelijk, financiële verlichting kunnen geven. Voor uw belastingaangifte over het jaar 2020 zijn de volgende maatregelen van belang.

Eén van de meest voor de hand liggende maatregelen voor de belastingaangifte wordt tot nu toe niet genomen; er komt geen uitstel, de belastingaangifte zal voor uiterlijk voor 8 mei 2021 moeten worden ingediend. Raar genoeg is er wel een speciale regeling voor uitstel van de belastingaangifte over het jaar 2019; wij zijn benieuwd of die in algemene zin wordt uitgebreid voor de belastingaangifte over het jaar 2020.

Voor de ondernemers onder ons zijn er vele maatregelen genomen, waarvan het kunnen aanvragen van bijzonder uitstel van betaling het meest in het oog springt. Ook de versoepeling van het urencriterium voor ondernemers is van belang. Dit betekent dat ondernemers alleen in het jaar 2020 ook zonder het maken van minimaal 1125 uren toch in aanmerking kunnen komen voor hun ondernemersaftrek. De maatregelen voor ondernemers zijn zo specifiek dat het verstandig is dit samen te bespreken om de impact op uw financiële en fiscale situatie te kunnen inschatten.

Het lijkt erop dat er voor particulieren niet veel speciale maatregelen zijn genomen. Eén van de zaken die bij het doen van de belastingaangifte goed moet worden bekeken is de aftrek van hypotheekrente als u in 2020 een betaalpauze heeft afgesproken met uw geldgever. De niet betaalde rente is in bepaalde gevallen wel en in andere gevallen niet aftrekbaar.

We eindigen bij het bespreken van deze maatregelen met de voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf over het jaar 2021. Er kunnen omstandigheden optreden die het noodzakelijk maken om de voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf te wijzigen. Deze omstandigheden liggen voornamelijk in een betaalpauze voor uw hypotheekrente en het urencriterium voor ondernemers. Wellicht heeft u ook zeer wisselende inkomens vanwege de corona omstandigheden. Ook dan is het van belang dat u uw voorlopige aanslag aanpast op de gewijzigde omstandigheden.

Dit is natuurlijk iets dat in beweging blijft en waar snel wijzigingen kunnen komen. Die ontwikkelingen zullen op deze pagina worden bijgehouden, dus kijk regelmatig voor een update.

Wij komen graag bij u langs om uw belastingaangifte te verzorgen en doen dat op een corona-proof manier. Wij houden voldoende afstand, schudden geen handen en verzetten uiteraard onze afspraak als we ons niet helemaal lekker voelen. Wij verwachten van u hetzelfde. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw belastingaangifte tijdig en correct zal worden ingediend.

Theo en Jos staan klaar om je te helpen

Liever even bellen? (Jos) 06 40 26 55 10 of (Theo) 06 40 26 33 57